Je schrijfwerk uitstellen… wat doe je daar aan?

schrjiven frustratieIedereen doet het weleens: schrijftaken uitstellen. Je weet al dagen dat je iets moet schrijven, maar je gaat er maar niet voor zitten. Andere dingen lijken belangrijker. Hoe kun je daarmee omgaan? De belangrijkste hulpmiddelen daarbij zijn een kookwekker en pen en papier.

Maak eerst een stappenplan. Verdeel je schrijftaak in kleine subtaken van ongeveer een halfuur. Bepaal wat de meest voor de hand liggende eerste taak is. Die moet klein en overzichtelijk zijn. Dus niet ‘hoofdstuk 4 schrijven’ maar ‘alinea-indeling bedenken voor hoofdstuk 4’.

Zet dan de wekker – of de timer van je mobiel – op dertig minuten. Schrijf door; werk geconcentreerd en doelgericht. Laat je door niets en niemand afleiden. Je mobiele telefoon staat uit. Gaat de pieper, neem dan tien minuten pauze. Daarin haal je koffie of thee, kijk je uit het raam en strek je je lekker uit. Nu eventjes geen beeldscherm, tot je je stort op de volgende schrijfsprint van een halfuur. Reken maar dat het werkt!

Meer inspiratie: kijk op www.strategischlui.nl. Daar vind je het ‘Pomodoroprincipe’, een techniek om stapsgewijs te werken en fit te blijven.