Laat je teksten niet ‘verwelken’

Verwelkte bloemenVaak gebruiken mensen het woord ‘welke’ als het eigenlijk ‘die’ of ‘dat’ moet zijn. Bijvoorbeeld: ‘U kunt op onze website een vragenlijst invullen welke u vindt op de pagina Verhuizingen’. Ze willen dan vaak deftig doen.

Het woord ‘welke’ klinkt stoffig wanneer het de plaats inneemt van ‘die’ of ‘dat’. Je zou nooit tegen je vrienden zeggen: ik heb een nieuwe auto gekocht welke rood is. Dan verklaren ze je voor gek. Je kunt ‘welke’ overigens wél prima gebruiken in een vragende zin: ‘Welke informatie wilt u precies ontvangen?’

Er zijn veel teksten die aan de welke-ziekte lijden. Let bijvoorbeeld eens op de foto-etalages van makelaars: ‘een sfeervol balkon welke zich op de tweede verdieping bevindt’. Of: ‘de ruime living welke is voorzien van een open haard’.

Een huis dat wordt aangeprezen met ‘welke’ zou ik niet graag kopen. De makelaar doet verdacht deftig. Waarschijnlijk is het gewraakte w-woord nodig om een doodgewoon huis toch nog iets te laten lijken. Mijn taaltip luidt dus: vraag je bij elke ‘welke’ die je intypt af of het ook ‘die’ of ‘dat’ kan zijn. Zo zorg je ervoor dat je bloeiende teksten niet voortijdig verwelken.