Schrijf je dit woord aan elkaar of los?

In het Nederlands schrijven we samengestelde woorden – samenstellingen – aan elkaar. Dus woorden als kerstdiner, maansverduistering, basiskennis en directievergadering krijgen geen spatie in het midden. Samen vormen ze één woord en daarom plakken we ze aan elkaar.

Misschien is het de invloed van het Engels die ervoor zorgt dat mensen twijfelen over ‘standaardoplossing’, ‘hiv-virus’ of arbodienst. In het Engels schrijf je namelijk veel woorden los, ook al verwijzen ze naar één begrip.

Hoe kun je nu zeker weten dat iets een samenstelling is? Een samenstelling is een woord dat uit twee zelfstandige naamwoorden bestaat, maar dat verwijst naar één ding of één begrip. Soms bestaat een samenstelling zelfs uit drie woorden, zoals ‘rugzaktoerisme’. Samenstellingen kunnen ook bijvoeglijk naamwoorden bevatten, bijvoorbeeld ‘tweedekansonderwijs’ en ‘langetermijnplanning’.

Neerlandici ergeren zich enorm aan de tendens om samenstellingen los te schrijven. Ze zijn helemaal overstuur door de officiële spelling van het Rijksmuseum:  Rijks Museum. Zo’n gerenommeerd museum en dan de regels van de Nederlandse taal overtreden. Dat kan toch niet?

Kijk ook eens op de website van de stichting Signalering Onjuist Spatiegebruik: spatiegebruik.nl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.